The flag of Portugal

The flag of Portugal

Wednesday 13 April 2016

13/04: Porto


Milline siis on turisti esmamulje Portugalist ja Portost

Maastik ja ilm

Tegemist on väga mägise maastikuga. Enamus tänavatest on mingi nurga all. Horisontaalseid ja tasaseid tänavaid kohtab väga vähe. Ja vähe sellest, enamasti on tegemist vähemalt 45-kraadise kaldega ehk siis pidevalt toimub liikumine ülesse ja alla, ülesse ja alla. Kuna sooja on praegusel ajal ~20 C, siis pidevalt mägedes liikudes väsitab see ikka korralikult ära. Sellega tasub arvestada jalanõude ja riietuse valikul. Ilmast veel niipalju, et ilmastikuolud on väga muutlikud tänu Atlandi ookeani lähedusele. Ilm võib tunduda suurepärane ning peale 15 minutilist jalutuskäiku võib hakata paduvihma sadama. Kindlasti tasub vihmavari läheduses hoida!

Söök ja jook ehk HINNAD

Ise UK-st tulles tundub siin kõik esmapilgul küllaltki odav. Kui muidugi teada, kust osta. Väga palju on kohalikke väikeseid poekesi, kus hinnatase võib olla kõrgem. Selline butiik-tüüpi äritegevus on väga laialt levinud ning poode võib kõrvuti olla 5-6 tükki järjest. Väga suur valik on värskeid juur- ja puuvilju ning hinnad on tõepoolest odavad. 
Mis on veel odav? Kindlasti on odav õlu ja vein. Kõige tavalisem õlle hind poes on 0,88 € / 0,330ml. Selle õlle võib sooduspakkumise olemasolul kätte saada ka 0,44 €-ga! Õlle valikut erilist ei ole. Kaks põhilist (loe: ainukest) kohalikku marki on "Super Bock" ja "Sagres". Nendele leidub teatud poodides omatoodangulisi alternatiive, kuid vahet eriti ei ole. Loomulikult leidub mõningaid eksport-õllesid, kuid valik on siiski väga kesine. Kõige odavama veini hinnaks on 0,55 € / L. Jah, sa lugesid õigesti - 55 senti liiter veini. Tundub uskumatu, kuid nii tõesti on. Tavalise veini (loe: kvaliteetsema) saab kätte ~1.50 €-ga. Seega õlle ja veinisõbrad - Welcome to the heaven! :D
Muude toidukaupade hind jääb samasse hinnaklassi Eestiga. Mingit väga üllatavat erinevust hindade vahel ma seni märganud ei ole.

Linnapilt

Linnapilt on väga monumentaalne. Palju võimsaid skulptuure erinevate ajalooliste isikute mälestuseks. Palju suursuguseid maju - ülikoolide instituudid, erinevad riigihooned jm. Kohata võib sageli ka sirpi ja vasarat ehk kommunismi sidemed on igal nurgal tuntavad. Majad on kõik vanad, restaureerimata, rõdud on roostes - kuid inimesed elavad ja ei tee sellest väljagi.
Huvitav fakt on veel see, et inimesed panevad õhtuti oma prügikotid lihtsalt tänavale ukse ette maha ning öösiti sõidab ringi väike prügiautotaoline furgoon, mis need prügikotid siis peale korjab.
Autod on ka väga vanad, roostes, mõlkis - aga sõidavad! Kõik tundub ikkagi kuidagi arengust mahajäänud olevat. 
Kuid hei, ega see ei sega ju turisti!

Turism Portos ehk MIDA TASUKS TEADA

Olles eelnevalt põgusalt Portoga internetivaheldusel tutvunud, jäi mulle meelde selline lause: "Porto won the European Best Destination 2012 and 2014 awards." Mõtlesin, et noh, kui nii, siis peab see ikka väga turismisõbralik linn olema. Kuid kohapeal selgus siiski, et tegelikkus ei ole nii easy-going midagi.

Minul oli reisikaaslaseks õnneks sõber, kes on Portugalis üle poole aasta elanud ning valdab mingisugusel tasemel portugali keelt. Ilma selleta oleksin ma tõsiselt hädas olnud, kuna kohalikud ei räägi inglise keelt. Seda nii tavalistes supermarketites kui ka odavamates hotellides (mis oli soovitatud bookingu poolt). Ka vaatamisväärsuste juures puuduvad sageli inglise keelsed tutvustused, seega on väga keeruline (loe: võimatu) mõista, millega täpselt tegu. Näen küll jah, et kirik ja puha, aga mis on selle ajalugu? Ei tea. 
Seega kellel vähegi rahakott võimaldab, soovitan ma võtta giidiga tuurid. Vastasel juhul jääb suurem osa põnevast informatsioonist lihtsalt keelebarjääri tõttu saamata. Ning siis sa seisadki jälle järgmise vaatamisväärsuse juures - "Vau, vägev, teeme pilti!" tabades ennast mõttelt, et: "Hm, tahaks rohkem selle skulptuuri kohta teada. Huvitav, miks see skulptuur siia püstitatud on? Kellele see on püstitatud? Okei, loeme silti." Ja silt on portugali keelne. Kehitades õlgu lähed sa minema lootuses, et äkki järgmise vaatamisväärsuse juures on ka inglise keelne tutvustav tekst olemas...

Hotelli retseptsioonis ei rääkinud keegi sõnagi inglise keelt ning üksi oleksin ma tõsise probleemi ees olnud. 
Õnneks on metroopeatustes olemas inglise keelne õpetus - kuidas osta piletit, millised on tsoonid jne ehk metrooga liigeldes turistidel probleeme ei esine. Kõikidel tänavatel on olemas tänavanime silt, seega kaardi olemasolul ei tohiks orienteerumisega keegi hätta jääda:)

WiFi ei ole Portugalis inimõigus nagu Eestis, seega internetti metroos, rongis või bussis eeldada ei tuleks. Küll on olemas tasuta WiFi enamustes söögikohtades, seega ilma internetita ka päris ei jää.

Kindlasti tuleb nii Portos kui ka Portugalis ringi liikudes varuda kaasa piisavalt sularaha, sest väga paljud (loe: enamus väikesed poed, isegi turistidele suunatud poed) ei aktsepteeri kaardimakseid.

Sillad on Portos vägevad ning neid on palju!

Kuna kõrguste vahed on suured, siis mäe otsast allalinna saamiseks on loodud turismiatraktsioon Teleferico De Gaia. Pilet mõõdukalt soodne 5 €.


Selle kaabellifti piletiga sai kaasa veinidegusteerimise kupongi.

Järgmisena vaated Douro jõe kaldalt:




Porto keskne monument, kust hargnevad kõik peamagistraalid:

Porto keskpunktist võtsime suuna edasi ookeani poole:

Ja pärast tunniajast jalutuskäiku jõudsingi esimest korda elus ookeani juurde. Võimsad lained, võimsad kaljud - vägev!





Esimene täispikk päev Portos ja Portugalis - super, lihtsalt super!

No comments:

Post a Comment